SZÉNÁSI SÁNDOR (1925-2001)

Református lelkész, költő, műfordító

unnepeink.jpg             unnepeinkuj.jpg

 

Előszó

 

Két motívum is indokolja e könyvecske megjelenését:

1. Az elmúlt 50 év alatt – elsőrenden a vallásellenes propaganda hatására – elhalványodott a köztudatban nemcsak az egyházi év, hanem általában az egyes ünnepek eredete, üzenete és jelentősége is.

2. A református egyházak, amelyeket – nem minden ok nélkül – más egyházak liturgiaellenesnek minősítenek, korunkban a liturgia értékeinek meglátására jutnak el.

A közelmúltban van der Laan kampeni (Hollandia) professzor így nyilatkozott: „A liturgikus naptár követése csak javára lenne az igehirdetésnek... A holland egyházakban nincs liturgikus évi rend, hanem helyette inkább káosz” (lásd: Egy csepp a tengerben, 1996. 92k. o.). Így e könyvecske térkép és iránytű akar lenni: merre járunk az egyházi évben.

Nem csupán szakembereknek, a liturgika kedvelőinek írtam e könyvecskét, hanem egyházunk legszélesebb táborának: hadd érezze át mindenki ünnepeink jelentőségét. Sőt – talán nem szerénytelenség – az egyházon kívül állók számára is írtam, hiszen mindnyájan a keresztyén kultúrkör (azaz: nem mohamedán vagy buddhista környezet) gyermekei vagyunk, így az ünnepek eredete és tartalma az általános műveltségnek is része. Ezért arra törekedtem, hogy az ünnepeket művelődéstörténeti keretben ábrázoljam, mert úgy értjük meg őket igazán, ha mind a zsidó gyökérzetüket, mind a pogány görög-római kontextusukat figyelembe vesszük. Azt hiszem, hogy így még teljesebb megvilágításban látjuk ünnepeinket.

Az ünnepeknek roppant nagy „holdudvara” van, ha arra gondolunk, hogy évszázadok során mennyi népszokás, hiedelem és hangulat szegődött hozzájuk. Itt csak arra vállalkoztam, hogy a közvetlenül vallásos jellegű képeket és szokásokat említsem meg, mert — amint Bálint Sándor életműve bizonyítja — könyvtárra menő irodalma van a vallásos néprajznak. Így pl. az ünnepekhez fűződő babonákat vagy időjósló rigmusokat nem vettem a témához tartozónak.

Egyházi énekeinknél közöltem az éppen megjelent Új Magyar Református Énekeskönyv számozását is.

Adja Isten, hogy az egyházi év figyelembevétele által is megmenekedjék istentiszteletünk és egyéni kegyességünk a szürkeségtől, jellegtelenségtől és unalmasságtól!

Bicske, 1997 vízkereszt napján

Szénási Sándor

unnepeink_.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 54
Heti: 92
Havi: 1 108
Össz.: 124 724

Látogatottság növelés
Oldal: ÜNNEPEINK
SZÉNÁSI SÁNDOR (1925-2001) - © 2008 - 2024 - szenasisandor.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »