SZÉNÁSI SÁNDOR (1925-2001)

Református lelkész, költő, műfordító

 

AZ IGAZGYÖNGY

T: Péld 31,10-12.30.

 

(Szarka Emil és Szénási Noémi esküvőjén, Cégénydányád, 1986. június 7.)

 

Talán megérti mindenki e jeles gyülekezetben, ha az apai szív így titulálja a menyasszonyt: drágagyöngy. Mintha tegnap lett volna, amikor a pólyáló anyai kezek közül aranyhalként kiugrott. Mintha tegnap fényképezték volna, amint a verebi templom kapujában tárt karokkal várja az érkezőket. Mintha tegnap lett volna, amikor a nagypapa kovácsműhelyébe becsodálkozó szemeiben tükröződtek a csillagszóró tüzes vasak. Mintha tegnap lett volna, amikor a kis diák vállalkozik, magával ragad, inspirál, lelkesül és lelkesít.

 

Igazgyöngynek látta a nagymama, aki fájó szívvel engedte útra a debreceni kollégiumba, hiszen annyira a szívéhez nőtt. Igazgyöngynek látta a pesti nagypapa, hiszen a négy fiúunoka után jött a kisleány. Csoda-e, ha igazgyöngynek érezte - legalább is így látjuk -, egy szatmári legény, s a gimnázium padjai óta tartó szerelem beteljesedéseként ma elérkezett az esküvő.

 

Alapigénkben költői kérdésként hangzik, felelet nélkül: ,,Derék asszonyt kicsoda találhat?” A Példabeszédek más helyén van a megfejtés: csak ajándékba lehet kapni. ,,A ház és vagyon atyától való örökség, de az Úrtól van az okos feleség” (19,14).

 

A gyöngyök szivárványszínben ragyognak. Most már - ,,az egyenjogúság alapján" -, hadd mondjam: drágagyöngyök, felbecsülhetetlen kincsek vagytok mindketten egymás számára és mindnyájunk számára. Milyen fényekben villóddzék házas életetek?

 

1. Az összhang szépségében. ,,Bízik ahhoz az ő férjének lelke." E bizalomnak alapja az a szeretet, amelyről Pál apostol világirodalmi szépségű prózaversét írta (1Kor 13). A szeretetből pedig szolgálat fakad. Sok házasság tönkremegy, mert a férj basát, a feleség kényes királynőt játszik. - Fiatal lelkész koromban átmentünk a szomszédba a kedves tanítócsaládhoz karácsonyt köszönteni. Az ifjú asszony csípőficamos volt, de így is vállalta gyermeke világrahozását. Elbűvölő volt, ahogyan a karácsonyfa alatt a kiságyban szendergett a baba, mellette mosolygott a boldog kismama, az ifjú férj pedig féltérdre ereszkedve énekelte neki: „Tündérkirálynő, légy a párom!” A dal után az asszonyka azt mondja a férjnek „Jaj, drágám, leég a kályhánkban a tűz, vágj még egy kis fát!” A férj, miután leporolta a térdét, így szólt: ,,Vágj, drágám, te, én még nem olvastam el a mai újságot!”  - Jaj, bizony, nem elég a zengő érc- és pengő cimbalom-magatartás, kell a szolgáló szeretet!

 

AZ összhang titka az is, ha nem a ,,magas cén' kezdjük mondanivalónkat. „A ti szelídlelkűségetek ismert legyen minden ember előtt'' (Fil 4,5). A mai ember könnyen ideges lesz, lármázik, „kiborul”. Könnyen lesz „harapós kedvű”. Ezért nagy művészet a harmónia megőrzése.

 

Olvasom valahol, hogy aranylakodalmát ülte a lakatos-nagypapa, s az unoka megkérdezte: „Nagypapa, mindenki dicséri a házasságotokat. Talán Te megtaláltad a jó házasság aranykulcsát?" „Úgy bizony - felelte a papa -, mert az esküvő napján megfogadtuk egymásnak: történjék akármi kellemetlenség vagy bosszúság, egyikőnk se fogja a másikat okolni!”

 

Ha a menyasszony kis korában valamiért dorgálást kapott, fölvette ölébe a macskáját, s azt sírta: ,,Úgyis tudom, hogy engem csak a cicám szeret!” Szívből kívánjuk, Vőlegény testvérem, hogy ha hajdan mondta volt is ezt, sohase mondja!

 

2. A bizalom másik biztosítéka a hűség. Magyarország a válások világrekordere. Mi azzal a reménnyel veszünk körül Benneteket, hogy egy életre szól a döntésetek. Régóta ismeritek egymást, így azt sem mondhatjátok: „Nem ilyennek gondoltalak!”

 

Ezt a hűséget nem garantálja sem vagyon, sem szerelem. Fiatal gyerek voltam, amikor a szülőfalumban - a húszas évek végén - a száz holdas ifjú elvette a falu legszebb lányát. S a leggazdagabb legényből és a legszebb leányból lett a legboldogtalanabb pár Vereben. El is váltak abban az időben, amikor a válást faluhelyen csak hírből ismerték. - Más példa: már fiatat lelkész voltam Vereben, amikor egy nyári hajnalon - tülkölt a kanász az utcán -, zörgettek az ablakomon. 1953-ban egy rajongó ifjú megszöktetett hazulról egy szép leányt, s kérték: eskessem meg őket. (Akkor még nem volt divat esküvő nélkül ,,összeköltözni".) S noha ily regényes szerelem volt, pár év múlva elváltak: csalódtak egymásban.

 

3. De a legfontosabb gyöngyház-szín: a hit. Amit vagyon és szerelem nem biztosít, megcselekszi az élő hit. ,,Amely asszony féli az Urat, az szerez dicséretet magának”. Keresztyén családokban nőttetek föl. Nagy megnyugvás volt számunkra a cégényi örömszülők bicskei látogatása is. Ugyanaz a szívesség, Istenbe vetett bizalom, munkaszeretet, őszinteség, amiket mi is legfőbb értékeknek tartunk. Van hazulról lelki örökségetek!

 

A debreceni kollégiumban tanultatok, a magyar kálvinizmus szellemét lélegeztétek be. Ifjúsági bibliaórákon hallottátok a hitre hívó Igét.

 

Igen, itt járt a Földön az Isten Fia. Egy szép példázatban önmagát ahhoz a kereskedőhöz hasonlította, aki igazgyöngyöket keres (Mt 13,45-46). A példázatban a drágagyöngyért mindenét eladja, és megveszi azt.

 

Hadd szóljon most is az üzenet erről a mennyei szerelemről. Értetek is ,,mindenét eladta". Lemondott mennyei dicsőségről és földi kényelemről, nem volt otthona és családja, végül még ruháitól is megfosztották, köntösére sorsot vetettek. ,,Eladta mindenét”, hogy a Kereszten megvásároljon titeket örök tulajdonul. Ő üzeni: ,,Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást!” (Jn 13,34). Éljetek azért összhangban, hűségben, hitben. Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 15
Heti: 31
Havi: 1 032
Össz.: 123 088

Látogatottság növelés
Oldal: - Az Igazgyöngy
SZÉNÁSI SÁNDOR (1925-2001) - © 2008 - 2024 - szenasisandor.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »